Twoje dzieci niechętnie jedzą warzywa? W takim razie musisz znaleźć sposób, jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw. Pamiętaj, że każdy posiłek zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych powinien w 50% składać się właśnie z warzyw. Dowiedz się, jak przemycić do diety więcej warzyw w urozmaicony, zdrowy i smaczny sposób.
Dodaj warzywa i owoce do koktajli
Zacznijmy od najprostszego sposobu, czy przygotowania owocowo-warzywnych koktajli. Kto nie skusiłby się na aromatyczny, lekko słodki i świeży sok? Wystarczy, że dodasz szpinak, jarmuż czy też sałatę rzymską, a do tego ulubione owoce i warzywa np. jabłko, buraka, marchewkę, a nawet ogórek. Ten łagodny smak i piękny kolor spełni oczekiwania nawet największego niejadka.
Wykorzystaj warzywa jako bazę do sosów
Które dziecko oparłoby się urokowi aromatycznego, pomarańczowego, różowego lub zielonego sosu podanego z makaronem czy też kaszą? Nie potrzebujesz do tego sztucznych barwników, wystarczy, że przygotujesz pyszny i zdrowy sos warzywny. Wykorzystaj sezonowe warzywa np. buraki, dynię, pomidory, cukinie lub szpinak. Dodaj też odrobinę sera feta, parmezanu i przypraw, aby zyskać smakowity sos, który stanowi prawdziwą bombę składników odżywczych. Możesz też dodać groszek lub ciecierzycę, aby zwiększyć ilość białka w posiłku. Jeśli masz problem z prawidłowym zbilansowaniem posiłków, możesz skorzystać ze zdrowych gotowców np. diety pudełkowej dostępnej w Warszawie – więcej informacji znajdziesz na stronie https://powermeal.pl/catering-warszawa/wesola/.
Upiecz warzywne ciasta
Warzywne ciasta to niezawodny i naprawdę skuteczny sposób na przemycenie do diety większej ilości warzyw. Marchewka, cukinia, dynia, a nawet awokado i buraki świetnie sprawdzają się w słodkich wypiekach – ciastach, ciasteczkach i muffinach. Dodatek warzyw sprawia, że desery są bardziej wilgotne, a do tego zyskują mnóstwo wartości odżywczych. Gwarantujemy, że muffinki z cukinią, brownie z dodatkiem buraka czy też dyniowe ciastka szybko znikną z talerza.
Wykorzystaj warzywa jako zdrowe przekąski
Jak przemycić do diety więcej warzyw, gdy nie masz wiele czasu? Pokrój marchewkę, paprykę, seler naciowy i ogórek w paski. Podawaj je z domowym lub kupnym hummusem (zwróć uwagę na dobry skład, najlepiej bez dodatku soli i cukru). Świetnie sprawdzi się również guacamole, pasta z dyni lub buraków. Taką przekąskę możesz zapakować dzieciom do szkoły czy też zabrać do pracy.
Ugotuj jednogarnkowe dania z warzywami
Jednogarnkowe dania to świetny pomysł na zdrowy i pożywny obiad, pełen sezonowych warzyw. Możesz przygotować leczo, zupę czy też gulasz. Wykorzystaj do tego sezonowe warzywa np. dynię, marchew, cukinię, paprykę, cebulę i ziemniaki. Takie dania są idealne na jesień i zimę, bo przyjemnie rozgrzewają, są sycące i bogate w witaminy. Możesz również dodać do gulaszu i lecza chude mięso, ciecierzycę lub groszek, a do zupy chrupiące grzanki. Z pomocą przypraw warzywa nabierają ciekawego smaku, co sprawia, że dorośli i dzieci z chęcią zajadają się tym potrawami.
Artykuł sponsorowany